1 Temmuz 2013

Css Nedir?




CSS (Cascading Style Sheets – Stil Şablonları), Web dokümanlarına stil eklemek için kullanılan basit ve güçlü bir dildir.

Web sayfalarının yapılarını düşündüğümüzde 3 kısma ayıra biliriz. İçerik kısmı, biçimlendirme kısmı ve dinamik kısım. 


İçerik kısmı,HTML kodlarını içeren sayfa asıl içeriğini oluşturan birimleri oluşturma kısımdır. Bu kısım genelde metinlerden oluşsa da, resim, animasyon ve video gibi elemanları da içerir.


Biçimlendirme kısmı,içerik kısmını kullanıcıya nasıl görüntüleneceğini gösteren kısımdır. Sayfanın biçimini belirler. Kullanıcıya daha okunaklı ve kullanışlı sayfa sunmak için gerekli elemanları içerir. 


Dinamik kısım,Javascript ile yapılan dinamik işlemleri içerir. Etkileşimli sayfalar oluşturmak için kullanılır.


Eskiden ki hala bu şekilde kodlama yapanlar mevcut.İçerik kısmı ve biçimlendirme kısmı içi içe kodlama yapardık, örneğin yazı tipi tanımı için <font> etiketini kullanırdık. Eski kodlama yöntemi ile zaman, hız ve erişebilirlik açısından büyük kayıplarımız vardı. 


CSS biçimlendirme kısmının yönetimini sağlamak için kullanılır. İçerik kısmı ile biçimlendirme kısmının ayrılmasını sağlayan CSS bize birçok avantajlar sağlar. Örneği 10.000 sayfası olan bir siteyi tek css dokümanı yardımı ile biçimlendirmemizi sağlar.


CSS 1996′da W3Ctarafından duyuruldu. Son olarak(Ocak 2003’den beri) CSS2.1 sürümü yürürlüktedir. CSS3.0′da çalışmaları devam etmektedir. CSS3.0 için ayrıntılı bilgiye http://www.w3c.org/Style/CSS/current-work  adresinden ulaşabilirsiniz. 


Tablosuz Web Sayfası kodlama tekniğini kullanmayanlar CSS’in ehemmiyetini tam olarak anlayamayacaktır.










0 yorum:

Yorum Gönder