1 Temmuz 2013

Arama Motorları




İnternet, bütün dünya üzerindeki bilgisayarların birbirine bağlanabilmesi üzerine kurulmuş bir sistemdir. Bu nedenle üzerinde pek çok sayıda site ve sayfa bulunmaktadır. Bu site ve sayfalar milyonlarca konuda hizmet verir. İnternette aradığımız site, sayfa veya konunun nerede olduğunu bulmamızı sağlayan araçları barındıran sitelere arama motorları adı verilir.

Arama Motorlarının Çalışması

İnternet ortamında aradığımız bir bilgiye hızlı bir şekilde erişimi sağlamak için arama motorları kullanılmaktadır. Web üzerinde bulunan tüm içeriği indeksleyen, arama motorları mevcuttur. Kullanıcı arama motoruna, aramak istediği bilgiye ilişkin bir veya birden fazla anahtar kelime girdiğinde, arama motorları içerisinde bu kelime veya kelimeleri barındıran ilgili dosyaları bularak, ilgili site veya web sayfalarını ekrana listeleyerek kullanıcıya sunar. 

Kullanıcı arama motorlarından herhangi birinin web adresini, tarayıcının adres kısmına yazarak erişebilir. Aradığımız web adresi veya sayfasına erişmek için en kısa yol, arama motorlarını kullanmaktan geçer. Çünkü arama motorları dünya üzerindeki bütün sitelerin bilgilerini tarayarak sürekli olarak güncel bilgiler sunmaktadır.

  • Yüzlerce hatta binlerce adresi listelemeyi arama motorları nasıl yapıyor?
Arama motorları, dünya üzerindeki web sitelerini sürekli bir şekilde çalışan kişiler, 
otomatik taramalar ve kayıt ekranları gibi araçlarla kendi veri tabanlarına kaydederler. 
Arama motorlarının internet üzerinde otomatik taramasını yapan programlar, genel olarak
spider, crawlers, robots olarak isimlendirilmiştir. Bu programlar sürekli olarak interneti 
tarayarak değişen ve eklenen sayfalardaki bilgileri, arama motoru veri tabanına kaydederler.

Arama Motorları ile Arama Yapma

Arama motorlarını kullanırken istediğiniz bir bilgiyi bulabilmek için anahtar birtakım kelimelere ihtiyaç duyulur.
Arama motorları kullanımı şu aşamalardan oluşmaktadır:
  • Tarayıcının adres kısmına arama motoru adresi yazılarak fare ile git butonuna tıklanır veya klavyenin enter tuşuna basılır.
  • Arama motoru sayfası açıldığında sayfada arama yapmak istediğimiz kelimeleri yazacağımız alan karşımıza çıkar.
  • Boş alana aranacak kelimeler yazılır, ardından Ara (Search) butonuna fare ile tıklanır. 
  • Tarayıcı ekranına aradığımız konuyla ilgili yüzlerce web adresi çıkar.
  • Arama motorunun sunduğu imkânlara göre sonuçlar sadece doküman değil, ses, video ve haber gibi farklı biçimlerden de oluşabilir.
  • Çıkan adreslere fare ile tıklanarak araştırmamıza devam ederiz. Aradığımız bilgilere erişmek için her zaman bu yöntemi kullanabiliriz.
Aynı anda birden fazla kelimeyle arama yapmak isteyebilirsiniz. Örneğin, birden fazla kelimeyi aynı sayfada aramak istediğimizde çift tırnak içe almamız gerekecektir “Eğitim Öğretim” böyle bir arama istediğimizde sayfada Eğitim Öğretim kelimeleri yan yana varsa bize listelenecektir.

Mantıksal olarak birden fazla şartı kullanmak istiyorsak mantıksal arama yöntemini kullanmamız gerekir bunun için arama motorları bize mantıksal operatörler sunmuştur. Bunlar: AND, OR ve NOT kelimeleridir.

0 yorum:

Yorum Gönder